| Virimo diena Verdi alų šiandien? Pasidalink apie tai čia |

2011 Bal 21, 23:30
|
|
Narys
|
|
Prisiregistravo: 2011 Bal 12
Žinutės: 41
|
|
Mano pirmasis alaus virimas
Skaitineju sita foruma ir kitus tinklapius mazdaug 2 savaites. Taigi pasiryzau pasigaminti savo pirmaji alu, uzsisakiau is "savas alus" alaus rinkini "gintarinis elis is salyklo". Kazkas man patare virti is ekstrakto, bet as to nesirinkau, nes norejau tikresnio alaus.
Taigi kol ejo siuntinys man, reikejo iranga susipirkti. Susikonstravau mentalo filtra is CPVC vamzdziu ( labai gerai veike ), nusipirkau kubila 35L, kraniuka, termometra...
Salyklas buvo jau sutraiskytas (5,5kg), viska sumeciau i salinimo kubila, ir uzpyliau 13L 77C vandens. Pamaisiau viska, kad neliktu grumulu, uzdariau, apklojau pukine kaldra. Po 30min atidariau ir dar karta pamaisiau. Na ir dar po 30 min, pradejau tekinti. Viska istekinus, uzpyliau 5L 78C vandens. Palaikiau 10 min, ir silpna srove tekinau. Taip dariau 3 kartus.
Kadangi gyvenu kaime, tai pas mane yra pecius, tai ant jo ir viriau viska. Mazdaug reikejo laukti 30 min, kol uzvirs, kai uzvire, nuo tada pradejau skaiciuoti valanda ir imeciau apyniu. likus 15 min imeciau likusius apynius.
Tada isnesiau i lauka atsaldyti, buvo jau vakaras, galvojau atsals per ta valanda, bet po valandos, temperatura buvo gal dar ~60-70, taigi reikejo kazka mastyti greitai  pasijamiau savo senu skuduru, suslapinau, ir aprisau puoda, ir kas 20min slapinau tos skudurus... Va ka reiske nepasiruosimas... Taigi blogai, kad atsalo mazdaug per 3h.
Perkosiau misa i rauginimo kubila, istaciau burbuliatoriu, uzpyliau mieliu, ir jau siandien visa diena aktyviai burbuliuoja viskas...
Pora foto:
Paskutinį kartą redagavo Afro; 2011 Bal 22 09:41
|

2011 Bal 22, 07:53
|
 |
Narys
|
|
Prisiregistravo: 2010 Rgp 10
Vieta: Šiauliai
Žinutės: 306
|
|
Kolkas skamba neblogai. Turėtų viskas būti gerai.
Viena replika: Iš ekstrakto taip pat išeina tikras alus, tik tiek, kad darant iš ekstakto brangesnė alaus savikaina išeina, bet laiko sąnaudos mažesnės ir procesas lengvesnis. Nesu ekstrakto šalininkas, bet esu iš jo viręs pora kartų ir nenusivyliau
Ar matavai SG su hidrometru?
|

2011 Bal 22, 08:30
|
 |
Narys
|
|
Prisiregistravo: 2009 Lap 5
Vieta: Kaunas
Žinutės: 540
|
|
Citata:
Afro rašė
Viska istekinus, uzpyliau 5L 78C vandens. Palaikiau 10 min, ir silpna srove tekinau. Taip dariau 3 kartus.
|
Sveikinu su pirmu alum  . Mes čia jau su erstikiu diskutavom. Jei naudoji tokį tekinimo būdą, gali ir greit tekinti, tik kai pradedi tekinti reikia iš lėto nuleisti porą litrų misos, ir atsargiai grąžinti ją atgal į kubilą užpilant ant mentalo, stengiantis nesumakaluoti jo. Čia vadinamasis vorlauf, kurio esmė padaryti misą skaidresnę, nes tekinant iškarto į misą papuola salyklo ir baltymų, kurių tau tikrai nereikia. Šį veiksmą reikia atlikti tiek kartų, kiek darai užpylimų.

2011 Bal 22, 08:56
|
 |
Narys
|
|
|
|
Citata:
Svyturys rašė
Sveikinu su pirmu alum  . Mes čia jau su erstikiu diskutavom. Jei naudoji tokį tekinimo būdą, gali ir greit tekinti, tik kai pradedi tekinti reikia iš lėto nuleisti porą litrų misos, ir atsargiai grąžinti ją atgal į kubilą užpilant ant mentalo, stengiantis nesumakaluoti jo. Čia vadinamasis vorlauf, kurio esmė padaryti misą skaidresnę, nes tekinant iškarto į misą papuola salyklo ir baltymų, kurių tau tikrai nereikia. Šį veiksmą reikia atlikti tiek kartų, kiek darai užpylimų.
|
Aš tai kai tekinu, tarpe tarp kranelio ir puodo, dar naudoju didelį kiaurasamtį su 4 sluoksnais marlės. Tai pirmus ištekintus litrus nebepilu atgal ant mentalo.
|

2011 Bal 22, 08:58
|
|
Narys
|
|
|
|
Citata:
erstikis rašė
Kolkas skamba neblogai. Turėtų viskas būti gerai.
Viena replika: Iš ekstrakto taip pat išeina tikras alus, tik tiek, kad darant iš ekstakto brangesnė alaus savikaina išeina, bet laiko sąnaudos mažesnės ir procesas lengvesnis. Nesu ekstrakto šalininkas, bet esu iš jo viręs pora kartų ir nenusivyliau
Ar matavai SG su hidrometru?
|
Norejau pamatuoti, bet taip ir nesupratau kaip reike. Poto video pasiziurejau youtubei, tai jau supratau kaip matuoti...
Citata:
|
Sveikinu su pirmu alum . Mes čia jau su erstikiu diskutavom. Jei naudoji tokį tekinimo būdą, gali ir greit tekinti, tik kai pradedi tekinti reikia iš lėto nuleisti porą litrų misos, ir atsargiai grąžinti ją atgal į kubilą užpilant ant mentalo, stengiantis nesumakaluoti jo. Čia vadinamasis vorlauf, kurio esmė padaryti misą skaidresnę, nes tekinant iškarto į misą papuola salyklo ir baltymų, kurių tau tikrai nereikia. Šį veiksmą reikia atlikti tiek kartų, kiek darai užpylimų.
|
Kita karta panaudosiu sita buda...
Gavosi mazdaug 17L to alaus, tai bus stiprus alus mano manymu... Kita karta reikes biski daugiau misos daryti.
Norejau paklausti ar normalus yra burbuliavimas, kai per minute mazdaug 8 kartus burbuliuoja?
Ir ar, kai baigs rugti, ir reikes perpilti i butelius, ar reikes kokio filtro?
Paskutinį kartą redagavo Afro; 2011 Bal 22 09:08
|

2011 Bal 22, 09:00
|
 |
Narys
|
|
|
|
Va maždaug taip:
Copy of 08.JPG
|

2011 Bal 22, 09:09
|
 |
Narys
|
|
|
|
Citata:
Afro rašė
Norejau tik paklausti, kai baigs rugti, ir reikes perpilti i butelius, ar reikes kokio filtro?
|
Kai baigia rūgti, didžioji dalis mielių būna nusėdusios ant dugno. Alų perpilu į švarų indą ir palieku pastovėti dar 2-3 dienas (galima ir daugiau). Tada alus būna skaidresnis. Dažniausiai tai vadinama antrine fermentacija. Tuomet, papildomai nebenaudoju jokių filtrų pilstydamas. Po pirminės fermentacijos likusias mieles išgriebiu, supilu į švarų stiklainį (galima mieles praskalauti drungnu vandeniu) ir padedu į šaldytuvą. Vėliau jas galima panaudoti sekančio alaus darymui.
Tik nepamiršk pilstydamas alų į butelius įdėti cukraus ar gliukozės (apie 5g/litrui), nes kitaip alus neušsigazuos. Alus gazuojasi panašiai per 2 savaites, jei buvo daryta antrinė fermentacija. Jei nebuvo, tai užsigazuoja jau per kelias dienas.
|

2011 Bal 22, 09:15
|
|
Narys
|
|
|
|
Citata:
erstikis rašė
Kai baigia rūgti, didžioji dalis mielių būna nusėdusios ant dugno. Alų perpilu į švarų indą ir palieku pastovėti dar 2-3 dienas (galima ir daugiau). Tada alus būna skaidresnis. Dažniausiai tai vadinama antrine fermentacija. Tuomet, papildomai nebenaudoju jokių filtrų pilstydamas. Po pirminės fermentacijos likusias mieles išgriebiu, supilu į švarų stiklainį (galima mieles praskalauti drungnu vandeniu) ir padedu į šaldytuvą. Vėliau jas galima panaudoti sekančio alaus darymui.
Tik nepamiršk pilstydamas alų į butelius įdėti cukraus ar gliukozės (apie 5g/litrui), nes kitaip alus neušsigazuos. Alus gazuojasi panašiai per 2 savaites, jei buvo daryta antrinė fermentacija. Jei nebuvo, tai užsigazuoja jau per kelias dienas.
|
Nusprendziau nedaryti antrines fermentacijos, gal kita karta darysiu, ir cia jau gausis, kaip eksperimentas  pasiziuresiu kaip man geriau. Apie mieliu antrini panaudojima jau skaiciau. Tai man reikes tai paprastai pilti per kraneli i butelius ir viskas?
|

2011 Bal 22, 09:21
|
 |
Narys
|
|
|
|
Citata:
Afro rašė
Nusprendziau nedaryti antrines fermentacijos, gal kita karta darysiu, ir cia jau gausis, kaip eksperimentas  pasiziuresiu kaip man geriau. Apie mieliu antrini panaudojima jau skaiciau. Tai man reikes tai paprastai pilti per kraneli i butelius ir viskas?
|
Ir aš nedarydavau antrinės fermentacijos pradžioje. Tiesiog atsibodo mielių nuosėdos butelyje. Jei butelis 0,5L, tai dar nieko, išpili alų į taurę, ir nuosėdos nespėja susiplakti. Bet jei alus supilamas į 2L butelį, tai atidarius ir nupylus vieną taurę, mielės susijudina ir pasklinda likusiame aluje butelyje.
O pilstau taip. Į butelį įpilu cukraus, ir per kranelį tiesiai pilu alų į butelius. Tada po minutės uždarinėju butelius, kai putos šiek tiek sumažėja.
|

2011 Bal 22, 09:29
|
|
Narys
|
|
|
|
Citata:
erstikis rašė
Ir aš nedarydavau antrinės fermentacijos pradžioje. Tiesiog atsibodo mielių nuosėdos butelyje. Jei butelis 0,5L, tai dar nieko, išpili alų į taurę, ir nuosėdos nespėja susiplakti. Bet jei alus supilamas į 2L butelį, tai atidarius ir nupylus vieną taurę, mielės susijudina ir pasklinda likusiame aluje butelyje.
O pilstau taip. Į butelį įpilu cukraus, ir per kranelį tiesiai pilu alų į butelius. Tada po minutės uždarinėju butelius, kai putos šiek tiek sumažėja.
|
Tada naudosiu antrine fermentacija, bet tik porai dienu
Paskutinį kartą redagavo Afro; 2011 Bal 22 10:09
|
| Temos įrankiai |
|
|
| Rodymo būdai |
Linijinis būdas
|
Žinučių rašymo taisyklės
|