| Bendri klausimai Bendri alaus gamybos klausimai, sanitarija, išpilstymas, brandinimas |

2009 Lap 5, 21:59
|
|
Narys
|
|
Prisiregistravo: 2009 Kov 31
Žinutės: 146
|
|
ABV skaičiavimo netikslumai
Internete galima rasti daug skaičiuoklių ABV nustatyti. Gal kas ir pastebėjote, kad dažnokai atsitinka, kad skirtingos skaičiuoklės duoda skirtingus rezultatus. Ypač kuo didesnės vertės juo didėja netikslumai. Jeigu alkoholinio gėrimo stiprumas 4 5 ABV galbūt tai neturi didelės reikšmės.
Štai čia yra manyčiau geras tokių skirtumų paaiškinimas: (skaityti klausimą ir Luc atsakymą.) tik gaila neduodantis aiškaus supratimo.
http://www.winemakingtalk.com/forum/...ead.php?t=4495
Taigi, prie mano hidrometro instrukcijoje yra lentelė kaip skaičiuoti ABV. Ir taip pat ten rašoma kad norint gauti 1 ABV litre turi būti 16,7 gr. cukraus. Po šio forumo įrašo perskaitymo pagaliau supratau, kodėl pagal šią instrukciją skaičiuojant gaunasi aukštesnis ABV negu tradiciškai naudojant dalijimo iš 7,36 formulę. Kaip suprantu ši formulė remiasi prielaida kad 1 ABV pagaminti litre turi būti berods 19 gr. cukraus. O štai dar ant kito mano hidrometro (oechsel skaleje) mini kad litre turi būti 17 gr cukraus 1 ABV pagaminti.
Taigi taip ir nėra aišku kiek visgi reikia tų cukraus gramų į litrą 1 ABV pagaminti 16, 17, 18, ar 19
..
Štai pvz vieno mano alaus OG 1059. FG 1006.
Jei 19 gr. 7,2 ABV
Jei 18 gr. 7,6 ABV
Jei 17 gr. 8,1 ABV
Jei 16 gr. 8,6 ABV
Kaip matyti paklaidos ne tokios ir mažos .....
|

2009 Lap 11, 13:28
|
|
Narys
|
|
Prisiregistravo: 2009 Bir 1
Žinutės: 23
|
|
Mano manymu, tikslios formules kaip apskaiciuoti ABV negali buti ir visi tie pavyzdziai, kuriuos pateikei, gali buti teisingi.
Pirmas neaiskumas del skaiciu... Tie gramai, kuriuos tu minejai greiciauciai yra FG. Naturalu, kad kuo maziau cukraus lieka aluje, tuo daugiau pasigamina alkoholio.
Paimkime tavo pvz. OG 1.059 - tai reiskia, kad 1 kg misos yra 144 g cukraus. FG 1.006 - 1 kg beliko 15.4 g cukraus. Mieles fermentavo 128.6 g cukraus.
Kitas pvz isvirem saldesne misa OG 1.063 (1kg misos yra 154.2 g cukraus). FG 1.010 - cukraus liko 25.6 g. Fermentuota 128.6 g cukraus.
Ir vienu, ir kitu atveju ABV turetu buti vienodi, bet skiriasi istirpusio cukraus kiekis.
Apskritai vienas skaicius, kuris rodo kiek cukraus yra istirpe negali paskyti kiek pasigamino alkoholio... todel mes matuojame skirtuma, kad zinotume kiek cukraus buvo fermentuota.
Girdejote mano zodi
|

2009 Lap 12, 00:08
|
|
Narys
|
|
|
|
Narai, gal neaiškiai parašiau, bet kalba eina apie tai kiek reikia saldumo misoje pasigaminti 1 laipsniui ABV. ...Mano hidrometrai mano kad apie 17 gramų, kai kurios internetines skaičiuoklės - kad apytiksliai 19 gramų. Pabandyk skirtingas skaičiuokles internete ir pamatysi kad duoda skirtingus duomenis.. tai ir yra klausimas kodėl...
|

2009 Lap 16, 22:45
|
|
Narys
|
|
Prisiregistravo: 2009 Bir 1
Žinutės: 23
|
|
Velgi, mano manymu dar viskas nuo mieliu priklauso. Vienom gal uztenka 17 g, kitoms 19 g.
Siaip vyksta daug daugiau ivairiu reakciju (pvz. gaminasi esteriai, diacetilas ir kt), ne vien cukraus skaidymas i CO2 ir C2H5OH.
Belieka nest alu i laboratorija ir nustatyt ABV pagal tikslesnes metodikas, o ne buitines
|

2009 Grd 23, 20:10
|
|
Narys
|
|
Prisiregistravo: 2009 Grd 22
Žinutės: 30
|
|
tankis ir temperatura
Sveiki visi,
Aš čia dar naujokas, bet šiandien išviriau savo trečią alų. Pasiskaitęs diskusijų čia, radau tikrai nemažai gerų patarimų pradedančiajam. Ačiū visiems.
Bet vieno klausimo nelabai suprantu: kaip ten su tuo tankiu? mano areometras, pirktas sulivestoj, prieš pirminę fermentaciją rodė 16. Tai kiek čia išeina su tais tūkstančiais? Jeigu 1.016 - kazkaip mazokai? Nors į 18 litrų alaus įdėjau du indelius salyklo ekstrakto.
Dėkoju už supratingumą
|

2009 Grd 23, 20:21
|
|
Narys
|
|
|
|
Tai mažai dar forumo skaitei
Tavo hidrometras yra graduotas PLATO skalėje. Tad rodmenis grubiai tariant daugint reikia iš 4 ir priekyje 1.0 prirašyt. Tad tu turi 1,064.
Dar čia skaityk apie tai
Pasidalinkime alaus virimo vaizdais
Tiesa, tikslumo dėlei reik pamineti kad 16 Plato yra 1,065. Pagal nuorodą skaičiuoklėj skaičiuok.
Ir tavo hidrometras berods prie 20 C misa turėtų matuot ...
Mano du hidrometrai rodo skirtingai. Oechsle skalėje ir toks pat kaip čia minima Plato. Pastarasis visad rodo 1.002 - 1.003 mažiau ...
Paskutinį kartą redagavo Stardust; 2009 Grd 23 20:27
|

2009 Grd 23, 20:34
|
|
Narys
|
|
Prisiregistravo: 2009 Grd 22
Žinutės: 30
|
|
Dėkui labai, viskas išaiškėjo 
Nors rytoj ir pats paieškosiu, bet jeigu dar kas po ranka turi kokią lentelę ar pan. tankio priklausomybės nuo temperatūros, būtų labai AČIŪ.
|

2009 Grd 23, 21:19
|
|
Narys
|
|
Prisiregistravo: 2009 Lap 15
Vieta: Kaunas
Žinutės: 127
|
|
antra lentele kur "Specific gravity correction"
http://leebrewery.com/beermath.htm
Ten farenheitais, salia rasi konvertery tarp celsiaus ir farenheito bei iš gravity i plato, bei ABV kiekį.
reikalinga JAVA
|

2010 Bal 18, 14:14
|
|
Narys
|
|
|
|
Cukrus dedamas buteliuojant (priming sugar) gali pridėti 0.2% - 0.4% ABV.
Matuojant FG, reiktu ziuret kad prie hidrometro nebūtų prilipę burbuliukai, išvis geriausiai būtų dalį alaus visisškai nugazuot o tik tada matuot FG. Ištirpęs co2 aluje hirdometrą sodina žemyn, o prilimpantys burbuliukai kelia aukštyn.
Šitą prisiskaičiau užsienio forumuose, nes sunervino, kad įdėjus į antrinės fermentacijos indą parodė 3 plato, o po pusvalandžio pilstant į butelius jau 5 plato  Pas mane alus antrinėje jau truputy užgazuotas būna - manau kad pilstant į butelius padeda deguonį iš butelio kaklelio išstumt.
|

2010 Geg 23, 15:06
|
|
Narys
|
|
|
|
Sulivestoje ir Senukuose parduodami visiškai vienodi cukrometrai (hidrometrai). Vienintelis skirtumas - senukuose pridėtas Lietuviškas tekstas. Jei kam įdomu galit pasiskaityt - nuskanavau abu. Nors matuokliai vienodi - jų aprašymai skiriasi - net lentelės turi kitas reikšmes.
|
| Temos įrankiai |
|
|
| Rodymo būdai |
Linijinis būdas
|
Žinučių rašymo taisyklės
|